A színkeverés fortélyai

Akár magunk ugrunk neki a szoba kifestésének, akár festőt hívunk, az árnyalat kiválasztását nem végzi el helyettünk senki. Nem is szabad másra bízni, legfeljebb ötleteket, tanácsokat kérhetünk a szakértőktől. Érdemes viszont elbeszélgetnünk családtagjainkkal: ki milyen színt szeret és mitől viszolyog. Egy kompromisszumos döntést mindenki kicsit sajátjának érez majd.

Miután nagyjából kiválasztottuk a kívánt színt, irány egy olyan barkácsáruház vagy festékszaküzlet, ahol a festékgyártók teljes színpalettáját megnézhetjük. Színkód alapján egészen egyedi árnyalatokat kevertethetünk ki, ráadásul így összehangolhatjuk a festést és a mázolást is. Például a „sivatagi homok” árnyalatú falfestékhez kevertethetünk egyező színű zománcfestéket. Jó szolgálatot tesznek a hazavihető színkártyák is, amiket otthon a meghatározó fényviszonyok mellett is nézegethetünk.
Ha kiválasztottuk kedvenc árnyalatunka, mindenképpen kevertessünk kis mennyiségű (1-1 liter) színpróbát. Majd ezeket otthon vigyük fel a fal egy kis részére. Száradás után a falon is összehasonlíthatjuk a hasonló árnyalatokat. A tökéletes végeredmény érdekében megéri ez az 1-2 ezer forintos plusz anyagi ráfordítás, hiszen a falat évekig nézni fogjuk.

Forrás: blog.polifarbe.hu Szobafestő Attila