Festés nagy melegben

A kültéri festést tavasszal vagy ősszel szokás elvégezni, többek között a kedvező hőmérséklet miatt. Általánosságban elmondható ugyanis, hogy 5 celsius fok alatt és 25 fok fölött nehéz tökéletes munkát végezni. Ám az időjárás idén tavasszal korán váltott nyáriasra, ezért előfordulhat, hogy nagy melegben is van még munka bőven.

Hőségben két dologra kell különösen odafigyelnünk: munkánk minőségére és testünk védelme. Ha nagy melegre számítunk, igyekezzünk a festést már hajnalban elkezdeni, és délelőttre végezni egy réteggel. Késő délután aztán folytathatjuk a munkát. Mindig viseljünk kalapot és védőruházatot kültérben, arcunkat, kezünket rendszeresen kenjük be naptejjel. Ne felejtsünk el elegendő folyadékot magunkhoz venni, de ezt ne tegyük festés közben. Tartsunk inkább félóránként néhány perces szünetet és üljünk árnyékba.
Nagy melegben a festék túl gyorsan szárad, leginkább ez nehezíti a munkát. Bizonyos anyagú festékek pedig nem tudnak kellően beszívódni például a fába, ez ronthatja a munka élettartamát. Ezenkívül a káros UV sugárzás is ronthatja a festés hatékonyságát. Igyekezzünk tehát gyorsan és alaposan dolgozni.

 

Forrás: blog.polifarbe.hu Szobafestő Attila