Fakerítések felújítása

Minden tapasztalt kerttulajdonos tudja, hogy a késő ősz és a kora tavasz a felújítási munkák időszaka. Ilyenkor érdemes átnézni a kerti építményeket és helyreállítani őket a nyári használat vagy a téli fagyok miatt kialakult sérülések, károsodások miatt. A legtöbb kültéri építmény és dísztárgy fából és/vagy fémből (vasból) készül. A legnagyobb felületet (így a legnagyobb munkát is) a kerítés és a kapu adja.
A fakerítéseket leginkább a korhadás fenyegeti, emiatt ezeket néhány évenként fakonzerváló szerrel kell kezelni. Csak a teljesen kiszáradt faanyagot tudjuk hatékonyan kezelni, és azt is csupán száraz időben, különben nem szívódik be kellőképpen a festék.
A faléceket minden alkalommal meg kell csiszolni. Ezután alapozóval kezeljük a felületet. Az alapozó beszívódik a pórusokba, így véd a penészedés, gombásodás és rovarkártevők ellen. Néhány óra száradási idő után a színtelen alapozó rétegre kerüljön a színtelen vagy színes kültéri lazúr. A munkálatokat egyszerűsíthetjük és gyorsíthatjuk alapozót is tartalmazó fabevonó lazúrral, amivel az alapozás lépését teljesen kihagyhatjuk.

 

Forrás: blog.polifarbe.hu Szobafestő Attila